сряда, 21 януари 2015 г.

Скутери

Scooters (в превод от анг. ез.- мотопеди или скутери) – това са изключително лесни за управление возила. Защо точно „scooter“? В разговорния английски език to scoot означава „да избягам, да офейкам“. Преди всичко scooter-ът е средство за придвижване.

Основните причините да яхнете „табуретката“ са, на първо място – много е лесен за управление, на второ – изисква по-малко гориво от моторите в по-висок клас, и на трето – поддържат се много лесно.





Но, внимание, ако искаш да станеш сериозен моторджия, седящата стойка на scooter-а, те лишава от научаването на много мотоциклетни умения.

Обикновено имат автоматични скорости и един единствен педал или ръчка – за спирачките.

ATV

За тези, които харесват мотоциклетите, но се чувстват по-сигурни на четири колела са предназначени добре познатите ни ATV-та. Абревиатурата се "разшифрова" като all terrain vehicle, което на практика е абсолютно вярно. С ATV можеш да преминеш почти навсякъде. Изборът ни падна върху ето това Kawasaki.

За тези, които харесват мотоциклетите, но се чувстват по-сигурни на четири колела са предназначени добре познатите ни ATV-та. Абревиатурата се "разшифрова" като all terrain vehicle, което на практика е абсолютно вярно.




В тази страница ще намерите много информация за провежданите състезания за АТВ и мотоциклети в България, ще получавате информация за събития и всичко свързано с любимия ни спорт.

Освен традиционния вече шампионат "ATV Challenge Cup" през 2010 година стартира и "X-Cross Challenge Cup", състезание за ендуро мотоциклети и ATV с много атрактивни маршрути в гори и планини.

Кросови мотори

Cros или off-road мотори – това са съвсем различен клас мотори, т.е. друга бира. Хората, които карат тези машини са малко по-различни от останалите моторджии.

Motocross моторите не са разрешени за каране по улиците, но има ендуро мотоциклети, които притежават качествата на мотокроса, но имат право да се движат по пътищата. Известни са и като т. нар. горски мотори, защото са предназначени за кални, лишени от настилка терени.





Sportbike-овете можем да разделим на три категории:

• Типичен sportbike, при който комфорта е пренесен в жертва на управлението и динамиката.

• Спортно туристически машини, отличаващи се с не толкова екстремално положение на водача и пасажера. Удобни и бързи, подходящи за и по-дълги разтояния.

• Sportbike без обтекател — голата сила. И малко отклонение, историческият дебют през 1992 година на Honda CBR900RR Fireblade, напълно измени понятията за дизайна в класа „super sport” със своята компактна и лека конфигурация, основана на принципа „колко по-малко, толкова повече”

Пистови мотори

Sportbike, super sport или моторите с много пластмаса по тях – това са най-мощните и динамични представители на двуколесното семейство. Те са леки, мощни и ускоряващи много бързо мотори. Super sport моторите са добри за състезания и писти. Предлагат се с двигатели от 250 до 1100 кубика. Първата отличителна черта, която ти се набива веднага в очите е разположението на моториста. То преследва две цели: максимален контрол над машината и снижение на аеродинамическото съпротивление. Именно затова водачът на sportbike-овете, е силно наклонен напред, почти до контакт с резервоара, а стъпенките са изнесени назад. И още един признак – големите обтекатели и спойлери в стил Grand Prix.




Sportbike-овете можем да разделим на три категории:

• Типичен sportbike, при който комфорта е пренесен в жертва на управлението и динамиката.

• Спортно туристически машини, отличаващи се с не толкова екстремално положение на водача и пасажера. Удобни и бързи, подходящи за и по-дълги разтояния.

• Sportbike без обтекател — голата сила. И малко отклонение, историческият дебют през 1992 година на Honda CBR900RR Fireblade, напълно измени понятията за дизайна в класа „super sport” със своята компактна и лека конфигурация, основана на принципа „колко по-малко, толкова повече”

Чопъри

Chopper (чопър)– в превод означава хеликоптер и напълно оправдават името си. Поне от гледна точка на произведения шум. Това е една доста разнородна категория, варират от 250 кубика, та чак до 2000 кубиковият Kawasaki VULCAN 2000. При тях водачът е облегнат назад с крака изпънати напред много повече, отколкото при другите типове мотори. Chopper-ите са по-трудни за маневри, тъй като предното колело стърчи далеч пред рамката.




Чопърите са част от вида Cruiser (круизър) – в превод от английски думата означава морски кръстосвач. Не случайно сред моторджийските среди се шегуват, като наричат тези двуколесни „кораби”. Създадени са за лошите момчета. Повечето съвременни cruisers сe нареждат сред класическите американски байкове като Harley-Davidson и Indian, затова са популярни и като „Американ”-ци. Обикновено моторът е V образен, в повечето случаи с въздушно охлаждане. Ездачите на cruisers обикновено са в поза с краката напред и ръцете в неутрална или висока позиция. Това ги прави добър избор за всекидневна езда, а според модела и неговите опции, има и подходящи за далечни разстояния, изграждайки подклас от туристически cruisers. Другите параметри на този вид са капковидният резервоар и изобилието на хром.

Как да направим успешен избор за мотоциклет?

Началото на мотоциклетния сезон е факт, но запознатите с темата знаят, че именно сега е момента за смяна на байка или закупуването на нов. Какъв тип мотоциклет обаче да изберем.

У нас изборът съвсем не е лош, просто всеки трябва да избере за себе си байк от коя категория му пасва най-добре.


Сега сме подбрали пет, примерни предложения на двуколесни от популярни сегменти, като в тази любопитна компилация има и едно четириколесно ATV. Освен него сме включили пистарка, чопър, скутер и дори ретро мотопед. С други думи сме се опитали да дадем идея за байк на хората с различни вкусове и предпочитания.